Thursday, April 28, 2005

Amic Monegal...

Algú de vosaltres segueix el peculiar (perquè no sé com definir-lo) programa de crítica de televisió presentat per l'excèntric Monegal?
Bé, cal dir que aquest personatge, que treballa per una televisió amb uns mitjans ben humils, com és BTV, s'endú la palma cada setmana amb els convidats que porta. Des d'un Jesús Vázquez, a qui aturdeix pel seu paper en el món de la teleporqueria, fins a un Lorenzo Milà, que per mi, va estar magnífic.
Tothom coneix la trajectòria i el gran èxit aconseguit per Milà en l'àmbit de TVE però tot i així, els seus plantejaments periodístics mereixen un reconeixement en veu alta. Milà ens recomana que revisem el terme "actualitat". I és que... cal que seguim l'agenda que ens marquen els polítics i les grans empreses amb les seves notes de premsa per decidir què és el que afecta a la gent? No pot ser notícia també el que li passa al meu veí, o les coses bones i les petites alegries que es viuen en un altre racó de món? Interessantíssim, en un moment en què la velocitat i la rigurosa actualitat se'ns està menjant l'anàlisi i la reflexió. No hauríem de deixar escapar la possibilitat d'ensenyar el món d'una manera diferent, i Milà, amb els seus comentaris i peculiars gesticulacions, i des d'una posició privilegiada, ho intenta.
També és mereix ser destacada la seva crítica a la rigurositat i l'objectivitat. Com molt bé va dir, la manipulació més habitual no són les mentides, sinó el que no es diu. I des de la televisió pública, desgraciadament, s'havia notat massa fins ara, de qui no es deien les coses.
Així doncs, gràcies per la reflexió i la crida a la revisió dels nostres conceptes. Crec profundament en el que Milà anomena com l'ètica i la professionalitat. Som, serem, o intentem ser periodistes, i en la nostra ètica i professionalitat recau la nostra legitimitat, la nostra responsabilitat amb la gent. Si reivindiquem i fem possible aquesta professionalitat ( i no la producció periodística salvatge que ens domina actualment), estarem fent créixer la nostra credibilitat, i estarem acomplint la nostra funció en la societat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home